Warning: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/London' for 'BST/1.0/DST' instead in /home/paolasba/public_html/pagesfunctions.php on line 21
LITEBRIX CMS
 
 
 
 
 

Nedan har jag listat ganska många restaurangtips vart ni skall gå och äta både i Trastevere och i andra delar av stan. Och jag kan ev. hjälpa er med bokning, om det skulle behövas. Flera av tipsen har jag fått från min vän journalisten Peter Loewe som skrivit en hel del om mat i Rom i svenska tidningar.

 

De enklare restaurangerna kallas för trattorior. Det är i regel familjekrogar som har varit med länge, ofta med pappersduk och ibland med lysrör i takten. Maten står i centrum. Osteria eller Hosteria är också ofta enklare ställen, flera har börjat som lokaler som serverar vin. Fast titta på menyn utanför innan ni sätter er till bords, för det händer att ställen snofsar upp sig, men behåller ett gammalt namn. Hosterian (som också används för att beteckna ett värdhus) kan faktiskt vara en jättedyr restaurang.

 

Pastarätterna står i centrum. Amatriciana med fläsk (guanciale) i en mustig tomatsås, om det är utan tomat kallas den ”alla gricia”. Ibland serveras pastan med såsen i vilket kött som roulader ”involtini” fått koka i eller oxsvans ”coda”. Pasta cacio o pepe, är en krämig pasta där riven ost, svartpeppar och en del av kokvatten rörs ihop till en krämig sås. I Rom använder man ganska mycket den lokala salta fårosten ”pecorino romano” till pastan mer än parmesan. Vilket som är bäst tvistar många om, det idealiska säger en del krögare är en mix – hälften pecorino och hälften ”parmiggiano” som osten heter på italienska.

 

Bland huvudrätterna finns en del inälvor för den som vill prova på det ”pajata” är lammtarmar, trippa är komage i sås med pecorino och mynta. Men det finns mycket annat att äta i Rom som de friterade kronärtskockorna på judiskt vis ”alla giudia” eller på romerskt vis,  ”alla romana” då de är kokade i olja med mynta, vitlök och persilja. En klassisk rätt är förstås saltimbocca alla romana. Den tunna skivan kalvkött, med skinka och salvia, där stekningen av slutas med vitt vin – gör skäl för namnet som betyder ”hoppar i munnen”. Givetvis finns också massor med pizza. I Rom är den tunnare än vad den oftast är i Sverige och Neapel, givetvis gräddad i vedugn och dignar i bästa fall av pålägg. Här är smaken traditionell – pizza med ananas, lax eller nutella och andra konstigheter går i regel inte få.

Dessutom gott om vinrestuaranger, kallas ”enoteca”, som ofta serverar ost och kallskuret, sallader och kanske dagens soppa. Hit går du för att dricka gott vin. Många romare nöjer sig på trattorian med ”il vino della casa”, (husets vin), på karaff. I Rom är vitt ett säkrare val än rött  – vinet kommer från byarna söder om stan Frascati och Marino (Gustav III blev så förtjust både i platsen Frascati och vinet, att han efter hemkomsten beslöt att grunda ett Frascati även utanför Stockholm. Något gick fel – det blev Frescati i stället). Smaka på vinet först och beställ en halva ”mezzo bianco” eller ”un quarto” ¼, innan ni beställer ”un litro” är mitt råd.

 

 

I Trastevere rekommenderar jag och Peter Loewe:

 

Prisnivån har stigit, men generellt är det fortfarande betydligt billigare att gå ut och äta i Rom än i Sverige. Dock kostar det ofta mer än vad som framgår på menyn. Kuvertavgift ”pane e coperto” tillkommer ofta och ibland läggs dricks ”servzio” på automatiskt 10-15 procent. Är det inte pålagt bör man lägga lite mer. Romarna är dock mycket sparsamma med dricks. Det kan vara lämpligt att runda av ett par euro per person på ett enkelt ställe och 4-5/person på ett bättre ställe. Och mer om man är särskilt nöjd. Garderob som man betalar existerar inte. Alla ställen skall enligt lag göra en skriven nota ”ricevuta fiscale” som skall vara läslig. Var inte blyg, anmärk och fråga vänligt om du har känsla av att notan inte stämmer. Be att få se på menyn en gång till och fråga om priset inte stämmer. Tyvärr händer detta ibland på turistställen. Det borde inte hända på något av de ställen vi har listat. Men osvuret är bärt.

 

En ”normal” middag med vin bör kosta mellan 30 och 40 euro/person. Med det menar vi normal på italienskt vis. Det vill säga att ni beställer tre rätter. Komplett i Italien är egentligen fyra (men det äter ingen längre) antipasto (förrätter) primo (dvs pasta, ris eller soppa) och så secondo (huvudrätt). Observera att denna kommer utan tillbehör ”contorno”, du måste själv välja om du t ex vill ha grönsaker, sallad eller stekt potatis till. Avslutningsvis äter man om man vill dessert ”dolce” eller ost ”formaggio” eller frukt ”frutta”.

 

På en trattoria bör ni klara er med 20-25 euro om ni äter en pasta, husets vin och en liten förrätt eller en liten efterrätt. På en pizzeria runt 15 euro för pizza och en öl (fatöl heter ”alla spina”) och en stor är i regel 40 cl. Med svenska mått mätt finns det nästan bara starköl. Frågan man om lättöl eller pilsner så förblir kyparen i regel oförstående.

Ställena nedan är populära. Det är bra att boka bord om det går. Ni bör inte komma mer än 15 minuter för sent.

 

Le Mani in pasta

Via dei Genovesi 37

tel +39 06 58 160 17

stängt måndagar

Sympatisk liten krog. Allt är perfekt från husets carbonara, pasta med hummer till kötträtterna. Prisvärt, särskilt vinerna. Beställ försiktigt för portionerna enorma. Alltid fullt. Boka helst ett par dagar i förväg.

 

Monzù Vladi

Piazza San Giovanni della Malva 2

tel +39 06 58 95 640

stängt söndag kväll och tisdagar.

Ett stycke Neapel mitt i Rom är denna gemytliga krog som drivs av Franco och Lelio sedan länge. Utmärkt skaldjurspasta, knubbiga makaroner ”paccheri” med vongole (hjärtmusslor), bra fisk och goda grönsaker tillagade på napoletanskt sätt. Prova friarielli under vinterhalvåret som är den bittra smakrika napoletanska broccolin. Normalpris.

 

Glass

Vicolo del Cinque 58

tel +39 06 58 33 59 03

endast kväll, stängt måndagar

www.glass-restaurant.com

En modern och ytterst raffinerad gourmetkrog, för den som vill ha den riktigt stora matupplevelsen. Dyrt, men inte extremt  dyrtför att vara en krog som fått en stjärna i Guide Michelin.

 

Osteria La Gensola

Piazza della Gensola 15

tel +39 06 58 33 27 58 el 06 58 16 312

www.osterialagensola.it

I en gränd i en lite undanskymd del av Trastevere har Claudio Dordei med hustrun Irene tagit över och driver nu med framgång denna historiska restaurang. Mycket fisk och en hel del rätter med inslag från Sicilien. Mysigt, personligt, men inte billigt.

 

Augustarello

Piazza de Renzi 15

tel+ 39 06 58 03 798

Ett måste i hjärtat av Trastvere. Här äter du dagens rätter och långkok som involtini – oxrullader i mustig tomatsås, eller trippa eller oxsvans och förstås pasta. Det gäller att komma tidigt 19.30 om man vill försäkra sig om plats. I annat fall får man sedan snällt vänta på bord och kön är lång.

 

Da Enzo

Via dei Vascellari 29

tel +39 06 58 18 355

stängt söndagar

Stensäker trattoria där du skall satsa på enkla rätter som pasta, eller pollo alla romana – kyckling med paprika och oliver. Hör vilka som är dagens rätter. Lokalen är liten och alltid full. Räkningen kommer utan att du ber om den – en klar markering. Många står och väntar. Vill du sitta länge och smutta på ditt vin så måste du gå hit sent.

 

Da Ivo

Via San Francesco a Ripa 158

tel +39 06 581 70 82

stängt tisdagar.

Pizzeria med fotbollsstuk i Trastevere, där samtliga pizzor kan beställas i olika storlekar.

Panattoni - L’obitorio

Viale del Trastevere 53

tel +39 06 58 00 919

Endast kväll, stängt onsdagar

En pizzeria med historia, rolig och ganska rörig lokal, intakt sedan 30-talet. Går under smeknamnet ”bårhuset”, antagligen för de vita marmorborden eller de många lysrören i taket som sprider ett iskallt ljus. Sommartid mängder med bord utomhus.

 

Äta i andra stadsdelar:

Cantina cantarini

Piazza Sallustio 12

tel +39 06 48 55 28

stängt söndagar

Som en romersk trattoriaklassiker med lysrör i taket. Ägaren Santina Fattori kommer från regionen Marche, vilket märks på menyn. Den ädle kyparen Nello har jobbat här i 50 år. Är ni osäkra på vad ni skall äta så låt honom sköta valet. Gå hit när det serveras prisvärd fisk fredag, lördag och torsdag kväll och då måste du beställa bord. Övriga dagar kött.

Da Gino

Vicolo Rosini 4

tel: +39 06 687 34 34

stängt söndagar

I en gränd bakom parlamentet har Luigi del Grosso haft sin lilla trattoria i decennier. Han sköter fortfarande själv mycket av inköpen och är alltid på plats vid lunch. Dessutom river han gästernas parmesan över pastan direkt vid bordet. Även det en tradition som snart är helt utdöd och som skapar direktkontakt mellan gäst och krögare.

Da Nerone

Via delle Terme di Tito 96

tel: +39 06 48 17 952

stängt söndagar

Restaurangen breder ut under sommarmånaderna ut sig direkt på trottoaren på denna lugna gata ovanför Colosseum. Stor grönsaksbyffé där du själv plockar för dig av vad du vill ha. Husets pasta med vongole är ett stensäkert val.

Dar Filettaro a Santa Barbara

Largo dei Librari 88

tel: +39 06 68 64 018

kvällstid från kl 17, stängt söndagar

Bara friterad kabeljo, bröd och någon ostbit i en lokal med servering på ett av stadens vackraste torg. Så här såg Roms enklaste vinutskänkning ut förr. I centrum är stället idag fullständigt unikt.

 

Er Pallaro

Largo del Pallaro 15

tel +39 06 68 80 14 88

Ibland är det skönt att bara sätta sig ner och strunta i allt vad meny heter. Här får du valuta för pengarna. För 25 euro får du en rad förrätter, dagens pasta, som om du har tur får du Signora Paolas carbonara (en av Roms bästa) och en huvudrätt med grönsaker till. Husets vin ingår i priset och du kan äta utomhus vid detta lugna torg i centrum.

Il Desiderio preso per la Coda

Vicolo della  Palomba 23

tel +39 06 68 30 75 22,

stängt söndagar, lördag end kväll

www.ildesideriopresoperlacoda.com

I en undanskymd gränd bakom Piazza Navona. Kreativa rätter i en lokal som också fungerar som galleri för utställningar.

 

La Matricianella

Via del Leone 4

tel +39 06 68 32 100

stängt söndagar

www.matricianella.it

Romerskt kök i ny  raffinerad tappning. Som namnet anger är paradnumret “bucatini all’amatriciana”, himmelsk pasta men inte lätta att äta och snurra på gaffeln, men menyn är stor.

 

Maccheroni

Piazza delle Coppelle 44

tel: +39 06 68 30 78 95

På detta populära ställe gäller det att boka bord ”fuori” i tid, för utomhusborden är begränsade. Modern inredning inomhus med öppet kök. Här finns inget att dölja. Köttkrokarna i taket minner om att det är en före detta slakteributik. Och kötträtterna hör fortfarande till ställets specialitet på en stor meny.

 

Orlando

Via Mantova 5 B

tel +39 06 85 35 55 42

www.ristoranteorlando.com

stängt söndagar

Bättre sicilianare finns inte hela Rom. Direktimport av råvaror från Sicilien i en modern lokal. Börja med tre varianter di ”alici” (färsk skarpsill, friterad, som fiskbulle eller som en liten friterad flundra med spännande fyllning). Couscous med fisk – lämna plats för efterrätterna. Pistagepuddingen är livsfarligt god – ”perfetto di pistacchio”, liksom Siciliens goda viner.

 

Pierluigi

Piazza dei Ricci 144

tel +39 06 686 87 17 el 06 686 13 02

stängt måndagar.

Torget är lagom stort och helt bilfritt. Restaurangen som sedan 30 år drivs av en och samma familj hör till Roms bästa fiskkrogar, det vittnar den välfyllda fiskdisken om som möter i entrén. Ett urval av husets antipasti är alltid en perfekt start. Magiskt, särskilt en varm sommarkväll. Dyrt, men om man tar en antipasti och sedan en pasta kommer man lindrigt undan. Den färska fisken betalas i vikt, pris på menyn, och då drar notan iväg ordentligt.

 

Roberto e Loretta

Via Saturnia 18/24

tel +39 06 77 20 10 37

stängt måndagar

www.robertoeloretta.it

Familjär kvarterskrog med hög nivå en bit från centrum. Bra lamm, liksom tryffelspäckad kanin. Börja med husets mozzarella, servad med sardeller, rucola och tryffelolja. Ligger inte centralt – nära metro Re di Roma – men väl värt besväret att ta sig hit.

 

Said

Via Tiburtina 135

tel +39 06 44 69 204

stängt söndagar

www.said.it

Miljön, en gammal chokladfabrik från 20-talet, är unik i sig. Trevligt med riklig aperitivo i baren och roliga rätter i restaurangen, några med inslag av choklad och kakao. I det autentiska studentkvarteret San Lorenzo.

 

Settimio al Arancio

Via dell’Arancio 50/52

tel +39 06 68 76 119

stängt söndagar

På Settimo är allt bra: På våren de friterade kronärtsskockorna; fisken, pastan och köttet med paradnumret bistecca alla fiorentina. Men gott om olika rätter att upptäcka och prova. Titta och fråga vad det är som ligger i disken. Mycket folk, men trots detta brukar det gå bra att få ett mindre bord även om man inte har bokat bord. OBS: Två tvilling-restauranger intill varandra. Denna är bäst. Arancio D’Oro på Via Monte D’Oro 17 är inte lika bra.

 

Sora Lucia

Via della Panetteria 12

tel +39 06 6794078

stängt måndagar

Trevi-fontänen är Roms mest turisttäta område. Desto mer förvånande att finna denna lilla fiskrestaurang med autentisk atmosfär och korrekta priser. En liten undangömd pärla i en gränd ovanför fontänen. Tack för detta Signora Liliana som bor vid havet och har direkta fiskleveranser.

 

Sora Margherita

Piazza delle Cinque Scole 30

tel. +39 06 687 42 16

lunch måndag- lördag + middag endast fredagar o lördagar.

Den minimala dörren mot gatan ser ut att rymma en städskrubb. För att denna historiska lokal, som en gång bara var vinutskänkning med dagens pasta, skulle kunna överleva är det numera en kulturförening. Lucia Ziroli ser till att inget ändras. Berömda är de friterade kronärtskockorna ”alla giudia”. Varje förmiddag kavlas det pasta som serveras med dagens sås. Sora Margherita är långt ifrån kosher, men något fläskkött kommer inte över tröskeln. Här är du mitt i stadens judiska kvarter. Bullrigt, roligt och oförglömligt romerskt. Boka bord och kom i tid.

 

Trattoria Monti

Via San Vito 13a

tel +39 06 44 66 573

stängt måndagar samt söndag kväll

Trattorian nummer ett. Liten, raffinerad och familjedriven. Bröderna Enrico och Daniele serverar, mamma Franca står  i köket. Roliga rätter från regionen Marche. Lysande efterrätter. Dyr, men mycket valuta för pengarna och det går att få husets vin.

 

Trattoria Morgana

Via Mecenate 21

tel: +39 06 48 73  122

stängt onsdagar

www.trattoriamorgana.com

Trattoria med enorm meny som ställer ut borden direkt på trottoaren på denna tysta och lugna sidogata intill Via Merulana. En av stadens få restauranger som serverar sniglar ”lumache” i mustig tomatsås – en gammal tradition som snart är helt borta.